Alergické reakce a jak s tím souvisí rukavice s pudrem nebo bez pudru?

 

Ekzémy a podrážděná pokožka nejsou v dnešní době ničím neobvyklým. Pokud vám používání jednorázových rukavic způsobuje zarudnutí nebo svědění pokožky, pravděpodobně trpíte alergickou reakcí z nevhodně zvoleného typu rukavice.

Vhodným řešením nemusí být přestat rukavice používat úplně. Přeci jen je používáte k tomu, aby vás chránily.

Proč tedy máte ruce červené? Co vám způsobuje svědění a ten nepříjemný pocit? A jak se tomu jednoduše vyhnout?

Bude se jednat o jeden ze tří faktorů, na který může být pokožka citlivá. Je to alergická reakce na latexový protein, podráždění způsobené pudrem (hlavně v latexových rukavicích) nebo chemickými látkami používanými při výrobě.

Jak poznáte, co je váš případ a jak to může reálně vypadat? A co s tím?

OBR 1 1

Latexový protein

Latex, respektive latexový protein, sám o sobě způsobuje jednu z nejčastějších alergických reakcí. Vděčíme mu ale za tolik oblíbené vlastnosti, jako je výborná pružnost a dobrá citlivost.

Proč k alergické reakci ale dochází?

Protože vlhkost / pot na rukou uvolňují latexový protein v rukavicích. Ten se vám dostane na pokožku a může tak spustit alergickou reakci. Pokud jsou rukavice pudrované, dochází navíc k potenciálnímu znásobení reakce.

Jak se tedy alergické reakci vyhnout?

Nejjednodušším řešením je jejich nahrazení rukavicemi nitrilovými, které jsou samy o sobě hypoalergenní a neobsahují žádný latexový protein. Přesně to je důvod, proč většina stomatologů preferuje nitrilové rukavice. Snaží se tím minimalizovat riziko potenciální alergické reakce i u svých pacientů.

Pokud ale latexové rukavice preferujete, je vhodné se zaměřit na jejich zpracování. Hledejte ty, které jsou polymerované (často napsáno na krabičce nebo se zeptejte svého dodavatele).

Jedná se o tenkou vrstvu speciální látky, kterou se rukavice při výrobě zevnitř potáhnou. Ta pak vytváří bariéru mezi latexem a pokožkou ruky, která zabraňuje jejich vzájemnému přímému kontaktu.

Nesnášenlivost latexového proteinu je však pro každého specifická. Je tedy třeba vyzkoušet, které z řešení je pro vás to nejvhodnější.

Chemické látky používané při výrobě

Pro získání optimální pružnosti a odolnosti některých rukavic jsou při výrobě využívány tzv. akcelerátory. Tyto chemické látky jsou dalšími alergeny, které vám mohou způsobovat svědění a zarudnutí pokožky.

V dnešní době již existují i speciální typy rukavic bez akcelerátorů. Informaci o této skutečnosti byste měli jednoduše dohledat na krabičce rukavic. Vyzkoušejte a uvidíte.

Pudr

Jako pudr se nejčastěji používá kukuřičný škrob (příp. uhličitan vápenatý), jehož hlavní úlohou je usnadnit navlékání rukavic i s lehce zpocenýma / vlhkýma rukama.

OBR 2 15

Toto, v podstatě jediné, významné pozitivum pro uživatele přináší spoustu souvisejících komplikací. Pudr v latexových rukavicích:

  • znatelně zintenzivňuje alergickou reakci
  • může způsobit zánět případných otevřených ran na rukou
  • může způsobit křížovou kontaminaci zejména u potravin
  • zanechává viditelné stopy ve výrobě nebo na skleněných / lesklých materiálech

Co se reálně děje s pokožkou ruky, kterou navlékneme do latexových pudrovaných rukavic?

Obecně platí, že škrob na sebe velmi jednoduše váže latexový protein. V momentě, kdy se začne ruka potit, pudr s proteinem se začnou ještě více “lepit” na pokožku a alergická reakce je rázem na světě.

Jak tedy obejít použití oblíbeného pudru?

Zkuste latexové rukavice bez pudru. Většina latexových nepudrovaných rukavic prochází chlorací nebo polymerizací, které navlékání rukavic usnadňují. Nepudrované rukavice navíc prokazatelně 5-10x snižují riziko alergických reakcí. Doba jde kupředu a vývoj s ní. Třeba budete mile překvapeni.

Zpět do obchodu