Certifikace a využití pro profese

Člověk by si řekl, že když jde o jednorázový produkt, není třeba řešit zas tolik aspektů. Jenže opak je pravdou. Certifikací, norem a pravidel existuje celá řada. Jak se v nich ale vyznat a zabránit tak případnému ublížení na svém nebo cizím zdraví?

Dobrým začátkem je podívat se, že na obalu najdete značku CE, která dokládá, že výrobek splňuje všechny podmínky pro uvedení na evropský trh.

Na rukavice lze nahlížet dvěma způsoby, a to jako na Osobní ochranný prostředek (zkratka OOP, anglicky PPE) nebo na Zdravotní prostředek (anglická zkratka MD).

OBR 5

Různých norem, směrnic a certifikací existuje celá řada. Na co si dát ale velmi stručně pozor, pokud jsem např. stomatolog, kuchař, automechanik nebo potřebuji rukavice na úklid? Která z těch spousty ikonek na krabičce je pro mě ta nejrelevantnější?

Pokud si přejete ověřit pravost a správnost uvedených norem, můžete si od distributora vyžádat Prohlášení o shodě a související test reporty.

OBLAST VYUŽITÍ

NA CO SE ZAMĚŘIT

CO SE MŮŽE STÁT, POKUD POŽADAVEK NESPLŇUJE

Zdravotnictví  Salony

1111

Rukavice s chybějícím symbolem MD na krabičce nemusí mít zajištěnu nepropustnost látek (pro ochranu pacienta i uživatele).

 

Dále mohou rukavice poskytovat nedostatečnou ochranu před tělními tekutinami pacienta, chemikáliemi a bakteriemi.

 

Pacient nemusí být chráněn před infekcí způsobenou křížovou kontaminací.

Potravinářství

2222

Rukavice, které nejsou označeny uvedeným symbolem, mohou do potravin uvolňovat obsažené chemické látky.

Úklid Autoservisy Výroba

CAT III

Nižší odolnost vůči mechanickému poškození.

 

Používání chemikálií v rukavicích s nedostatečnou ochranou může vést k poleptání pokožky a tím poškození zdraví uživatele.

Zpět do obchodu